Dokumentärfilm - Steget in i branschen

Fördjupningskurs för dig som vill jobba med dokumentärfilm. Utlandsstudier och praktik på produktionsbolag ingår i kursen.
Fördjupningskurs för dig som vill jobba med dokumentärfilm. Utlandsstudier och praktik på produktionsbolag ingår i kursen.

"Att få göra en praktik var superbra! Jag blev erbjuden jobb på min praktikplats och nu har jag fast anställning där."

– fd deltagare

Fortsättningskurs i dokumentärfilm

Vill du fördjupa dina kunskaper inom film och dokumentärt berättande? Det här är kursen för dig som redan har grundkunskaperna i att filma och redigera och vill utveckla ditt intresse för samhällsfrågor och förändringsarbete. Kursen innehåller verktygen du behöver för att ta steget in i filmbranschen som professionell dokumentärfilmare. Under höstterminen är ett kursmoment förlagt utomlands och på vårterminen gör du en längre praktik och/eller projektarbete. 

Som dokumentärfilmare kan du stå på många olika ben. Det dokumentära berättandet används idag inom allt ifrån reklamfilm, tv-reportage till biofilm.  Kursen kommer att ge dig kunskaper för att kunna genomföra filmprojekt från start till mål och hur du kan jobba inom olika delar av branschen. 

Utbildningen kommer att ge dig chansen att utveckla ditt samhällsengagemang genom film. Kursen samarbetar med skolans andra utbildningar och ger dig inblick i frågor som mänskliga rättigheter, social hållbarhet, migration och klimatomställning.

Det här ingår i kursen Steget in i branschen

När terminen startar börjar vi direkt med att göra reportage och filmer. Vi djupdyker i ämnet Film for social change, dvs. hur man kan arbeta med film och påverkansarbete. Med hjälp av föreläsare, filmare och workshops kommer du att få kunskaper om hur du kan arbeta med film som ett verktyg för förändring.

Frågor som vi arbetar med under kursen är t.ex.;
Vad betyder begreppen outreach och impact i filmarbetet? Vilka finansierings- och distributionsmöjligheter finns i mitt projekt? Hur jobbar jag mot kund/beställare? Hur utvecklar jag mitt personliga uttryck?

Utlandsstudier / studieresa

På höstterminen kommer kursen att göra en resa på 2-3 veckor till Albanien, alternativt Grekland. På plats genomför ni ett fältarbete för en lokal organisation. Upplägget bestämmer ni själva. Filmen blir en del av ett informationsarbete som kursen kommer att genomföra i slutet av första terminen. 

Som deltagare bekostar du själv resa och uppehälle. Det finns möjlighet att ta merkostnadslån för detta hos CSN. Röda Korsets försäkring gäller under resan. Du kan välja att resa med tåg på studieresan.

Eget projektarbete och /eller praktik under vårterminen

Under vårterminen gör du en längre valfri praktik på ett produktionsbolag och/eller driver ett eget filmprojekt. Vårterminen sker på distans men du har hela tiden tillgång till dina lärare som stöd och handledare i projektet. 

Projektarbetet kommer att ge dig erfarenheter för att kunna arbeta professionellt gentemot organisationer och företag. 

Teknik - resurser

Du behöver ha tillgång till egen kamera och redigeringsdator. Du arbetar i ditt eget redigeringsprogram. Viss möjlighet att låna kompletterande utrustning, som ljus och ljud, finns. 

På skolan finns en liten biograf och en större teaterscen som används för filmvisning. 

Kursansvarig lärare

Lollo Jarnebrink

Hör av dig till mig om du har frågor om kursen

PRAKTISK INFORMATION

 • Kurstid
  Hösttermin: 24 augusti - 20 december 2023
  Vårtermin: 9 januari - 31 maj 2024
 • Kostnader
  Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
  Du betalar en serviceavgift på 1000 kr i början av varje termin. Avgiften täcker försäkring, licenser och visst material. Kostnader för kurslitteratur och eventuella resor tillkommer. Information om hur du betalar serviceavgiften hittar du på sidan "för deltagare".
 • Ansökan
  Ansökan öppnar 20 januari 2023. Vi börjar antagningen 15 april. Vi tar emot ansökningar så länge det finns platser kvar.

Målsättning med kursen Dokumentärfilm - Steget in i branschen 

Efter avslutad kurs förväntas du som deltagare:

 • ha kommit igång med egna professionella produktioner
 • att känna dig trygg i din roll som yrkesverksam filmare / inslagsproducent och de olika former man kan komma att arbeta inom (oberoende filmare, TV-produktion, uppdragsfilm)
 • kunna använda dokumentärfilm som verktyg i demokrati- och påverkansarbete.
 • ha genomfört en kurs i Första hjälpen vid olycksfall (samtliga kursdeltagare på Röda Korsets folkhögskola går en kurs i hjärt- och lungräddning under sin tid på skolan)

Antagningsvillkor

 • Krav på dig som söker är att du har grundkunskaper i videoproduktion och det dokumentära uttrycket.
 • Du ska ha ett intresse för samhällsfrågor, genuint intresse för film och förmåga att samarbeta i grupp.
 • Tillsammans med ansökan ska du skicka in ett arbetsprov. Skicka med ett klipp/film på ngt du filmat eller redigerat själv. Det behöver ej vara dokumentärt material.
 • Du behöver ha tillgång till egen kamera och redigeringsdator. Vi arbetar i Adobe Premier. Möjlighet att låna kompletterande utrustning som ljus och ljud finns.