Steget in i branschen
– fd deltagare"Praktiken var riktigt bra. Jag blev erbjuden jobb och nu har jag fast anställning."
OBS! Ingen kursstart nästa läsår 24/25. Informationen nedan gäller innevarande läsår.
Fortsättningskurs i dokumentärfilm
Vill du fördjupa dina kunskaper inom film och dokumentärt berättande? Det här är kursen för dig som redan har grundkunskaperna i att filma och redigera och vill utveckla ditt intresse för samhällsfrågor och förändringsarbete. Kursen innehåller verktygen du behöver för att ta steget in i filmbranschen som professionell dokumentärfilmare. På vårterminen gör du en längre praktik på ett produktionsbolag eller driver ett eget projektarbete.
Som dokumentärfilmare kan du stå på många olika ben. Det dokumentära berättandet används idag inom allt ifrån reklamfilm, tv-reportage till biofilm. Kursen kommer att ge dig kunskaper för att kunna genomföra filmprojekt från start till mål och hur du kan jobba inom olika delar av branschen.
Utbildningen ger dig chansen att utveckla ditt samhällsengagemang genom film. Steget in i branschen samarbetar med skolans andra kurser och ger dig inblick i frågor som mänskliga rättigheter, social hållbarhet, migration och klimatomställning.
Det här ingår i kursen Steget in i branschen
När terminen startar börjar vi direkt med att göra reportage och filmer. Vi djupdyker i ämnet Film for social change, dvs. hur man kan arbeta med film och påverkansarbete. Med hjälp av föreläsare, filmare och workshops kommer du att få kunskaper om hur du kan arbeta med film som ett verktyg för förändring.
Frågor som vi arbetar med under kursen är t.ex:
Vad betyder begreppen outreach och impact i filmarbetet?
Vilka finansierings- och distributionsmöjligheter finns i mitt projekt?
Hur jobbar jag mot kund/beställare?
Hur utvecklar jag mitt personliga uttryck?
Eget projektarbete eller praktik under vårterminen
Under vårterminen gör du en längre valfri praktik på ett produktionsbolag och/eller driver ett eget filmprojekt. Vårterminen sker på distans men du har hela tiden tillgång till dina lärare som stöd och handledare i projektet.
Projektarbetet kommer att ge dig erfarenheter för att kunna arbeta professionellt gentemot organisationer och företag.
Teknik och resurser
Du behöver ha tillgång till egen kamera och redigeringsdator. Du arbetar i ditt eget redigeringsprogram. Viss möjlighet att låna kompletterande utrustning, som ljus och ljud, finns.
På skolan finns redigeringsrum, en liten biograf och en större teaterscen som används för filmvisning.
Blandade bilder från kursen Steget in i branschen. Från inspelning i Skärholmen till Athen. "Film for social change" är ett projekt som kursen jobbat med.
L Jarnebrink
PRAKTISK INFORMATION
- Kurstid
Hösttermin: 24 augusti - 20 december 2023
Vårtermin: 9 januari - 31maj 2024
Kostnader
Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
Du betalar en serviceavgift på 1000 kr i början av varje termin. Avgiften täcker försäkring, licenser och teknik mm. Kostnader för kurslitteratur och resor tillkommer. Information om hur du betalar serviceavgiften hittar du på sidan för deltagare. - Ansökan
Denna kurs ges inte läsåret 24/25
Målsättning med kursen Steget in i branschen
Efter avslutad kurs förväntas du som deltagare:
- ha kommit igång med egna professionella produktioner
- att känna dig trygg i din roll som yrkesverksam filmare / inslagsproducent och de olika former man kan komma att arbeta inom (oberoende filmare, TV-produktion, uppdragsfilm)
- kunna använda dokumentärfilm som verktyg i demokrati- och påverkansarbete.
- ha genomfört en kurs i Första hjälpen vid olycksfall (samtliga kursdeltagare på Röda Korsets folkhögskola går en kurs i hjärt- och lungräddning under sin tid på skolan)
Antagningsvillkor
- Krav på dig som söker är att du har grundkunskaper i videoproduktion och det dokumentära uttrycket
- Du ska ha ett intresse för samhällsfrågor, genuint intresse för film och förmåga att samarbeta i grupp
- Tillsammans med ansökan ska du skicka in ett arbetsprov. Skicka med ett klipp/film på något du filmat eller redigerat själv. Det behöver ej vara dokumentärt material
- Du behöver ha tillgång till egen kamera och redigeringsdator. Vi arbetar i Adobe Premier. Möjlighet att låna kompletterande utrustning som ljus och ljud finns.
Alla våra profilkurser
Här nedan kan du bläddra och hitta information om alla profilkurser på Röda Korsets folkhögskola. Hör av dig om du är osäker på vilken kurs du vill söka. Vi guidar dig gärna.
Vill du veta mer?
Här finns mer information för dig som vill plugga på folkhögskola