Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Migration & social hållbarhet

Är du intresserad av asyl- och migrationsfrågor och vill bli tryggare och bättre rustad i din yrkesutövning? 1-årig distanskurs på 50%
Är du intresserad av asyl- och migrationsfrågor och vill bli tryggare och bättre rustad i din yrkesutövning? 1-årig distanskurs på 50%

Fördjupa dig i migrationsfrågor utifrån ett rättighetsperspektiv

Migration och social hållbarhet är kursen för dig som arbeta för en hållbar samhällsutveckling och fördjupa dig i migrationsfrågor utifrån ett rättighetsperspektiv. Vi tror att handling är viktigt för förändring, vilket avspeglas i kursens upplägg med både teoretiska och praktiska delar. Du läser på distans men med sju fysiska träffar på skolan under läsåret. 

Så här jobbar vi på kursen Migration och social hållbarhet

Kursen tar ett helhetsgrepp om ämnet migration. Vi börjar med att titta på orsakerna till flykt och migration. Varför flyr och migrerar människor? 

Vidare lär vi oss om asylrätt, flyktingkonventionen och vilka lagar som finns i Sverige. Hur asylprocessen går till och vad som händer om en får stanna i Sverige, eller om en får avslag. 

Studier i social hållbarhet är också en del av kursen. Vad betyder egentligen integration, segregation och strukturell diskriminering? Vi undersöker och diskuterar vilka hinder och möjligheter det finns för social hållbarhet. 

Kursen använder sig av deltagarnas engagemang för ämnet och avslutas med att deltagarna väljer en fråga som de vill lyfta och gör en aktion tillsammans. Vi tror att handling är viktigt för förändring. 

Efter kursens slut får du ett sammanhang och nätverk som du kan ta avstamp från när du söker dig vidare mot fortsatta studier, arbete, engagemang eller annan riktning i livet.  

Målsättning med kursen

Efter avslutad kurs förväntas du som deltagare: 

 • kunna förstå och möta flyktingars och asylsökandes behov både på ett personligt plan och i relation till omvärlden  
 • kunna agera medvetet utifrån FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna i sina uppdrag 
 • ha god kunskap om migrationsprocessens delar 
 • känna dig tryggare och bättre rustad i mötet med nyanlända och migranter

PRAKTISK INFORMATION

 • Kurstid
  Hösttermin: augusti - december (höstlov)
  Vårtermin: januari - maj/juni (sportlov, påsklov)
 • Kursen baserar sig på distansstudier med sju obligatoriska träffar på skolan i Skärholmen. 
 • Kostnader
  Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
  Du betalar en serviceavgift på 500 kr per termin som täcker försäkring, licenser och visst material. Kostnader för kurslitteratur och eventuella resor tillkommer. 
 • Ansökan
  Ansökningstid 15 januari - 15 april 2022. Sena ansökningar tas emot i mån av plats.

Missa inte nästa ansökningsomgång

Lämna en intresseanmälan
Kursansvarig lärare

Anna Olsson

Hör av dig till mig om du har frågor om kursen