
Kurs Migration & social hållbarhet
Fördjupa dig i migrationsfrågor utifrån ett rättighetsperspektiv
Migration och social hållbarhet är kursen för dig som arbetar för en hållbar samhällsutveckling och vill fördjupa dig i migrationsfrågor utifrån ett rättighetsperspektiv. Vi tror att handling är viktigt för förändring, vilket avspeglas i kursens upplägg med både teoretiska och praktiska delar. Kursen innefattar både studier på distans och fysiska kursträffar på skolan.
Så här jobbar vi på kursen Migration och social hållbarhet
Kursen tar ett helhetsgrepp om ämnet migration. Vi börjar med att titta på orsakerna till flykt och migration. Varför flyr och migrerar människor?
Vidare lär vi oss om asylrätt, flyktingkonventionen och vilka lagar som finns i Sverige. Hur asylprocessen går till och vad som händer om en får stanna i Sverige, eller om en får avslag.
Studier i social hållbarhet är också en del av kursen. Vad betyder egentligen integration, segregation och strukturell diskriminering? Vi undersöker och diskuterar vilka hinder och möjligheter det finns för social hållbarhet och en fungerande integration.
Kursen använder sig av deltagarnas engagemang för ämnet och avslutas med att deltagarna väljer en fråga som de vill lyfta och gör en aktion tillsammans. Vi tror att handling är viktigt för förändring.
Efter kursens slut får du ett sammanhang och nätverk som du kan ta avstamp från när du söker dig vidare mot fortsatta studier, arbete, engagemang eller annan riktning i livet.
För att kunna genomföra kursen måste du ha tillgång till en dator, dels för att aktivt kunna delta via lärplattformen Teams och dels för att kunna lämna in dina studieuppgifter. Du behöver också ha möjlighet att delta fysiskt på kursträffarna på plats i Skärholmen, Stockholm.
Målsättning med kursen
Efter avslutad kurs förväntas du som deltagare:
- kunna förstå och möta flyktingars och asylsökandes behov både på ett personligt plan och i relation till omvärlden
- kunna agera medvetet utifrån FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna i sina uppdrag
- ha god kunskap om migrationsprocessens delar
- känna dig tryggare och bättre rustad i mötet med nyanlända och migranter
Obligatoriska kursträffar
Den här kursen har en digital heldagsträff och sex fysiska heldagsträffar på skolan (två dagar per gång). Träffarna på skolan utgör kursens kärna och distansstudierna där emellan består främst av för- och efterarbete kring det som gåtts igenom eller kommer att behandlas vid kursträffarna.
Träffarna på skolan är obligatoriska och ett måste för att kunna fullfölja kursen. Notera att distansträffarna inte går att "ta igen" i efterhand eller att följa via länk. För att hålla kontakten under läsåret brukar vi också planera in några digitala lunchträffar.

Kursen Migration & social hållbarhet och Kurs i hållbar utveckling gör en utställning tillsammans. Temat är klimatförändringar och vad de för med sig i olika delar av världen.
Christin Ahnmé Ekenryd
KURSFAKTA DISTANSKURS
- Kurstid
Hösttermin: 24 augusti - 20 december 2023
Vårtermin: 8 januari - 31 maj 2024 - Omfattning 50%
Sju obligatoriska träffar, varav sex stycken på skolan i Skärholmen.
Datum för träffarna är: 14-15/9, 12-13/10, 30/11-1/12, 12/1 (digital träff), 8-9/2, 21-22/3, 2-3/5 - Kostnader
Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
En serviceavgift på 500 kr per termin täcker försäkring, licenser och visst material. Kostnader för kurslitteratur och resor tillkommer. - Ansökan Ansökan öppnar 20 januari 2023. Antagningen görs löpande efter 15 april och vi tar emot ansökningar så länge det finns lediga platser.
Alla våra profilkurser
Här nedan kan du bläddra och hitta information om alla profilkurser på Röda Korsets folkhögskola. Hör av dig om du är osäker på vilken kurs du vill söka. Vi guidar dig gärna.
Annat som är bra att veta
Här finns information som är bra att känna till när du pluggar på folkhögskola