Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Dokumentär i världen

Ettårig dokumentärfilmskurs med globalt och socialt fokus
Ettårig dokumentärfilmskurs med globalt och socialt fokus

Läs en praktisk dokumentärfilmskurs med studier delvis förlagda utomlands 

Dokumentär i världen på Röda Korsets folkhögskola i Stockholm är en kurs för dig som vill få grundläggande kunskaper i filmteknik och producera dokumentärfilm med globala och sociala frågor i fokus. En del av vårterminen är förlagd till utlandet där du jobbar i team med att producera en dokumentärfilm. Filmpremiär hålls enligt tradition på en biograf i Stockholm. 

Det här gör du på dokumentärfilmskursen

På höstterminen varvar vi teori och praktik. Du jobbar praktiskt med kortare filmprojekt där du får träna på film- och ljudteknik. Vi fördjupar oss i dokumentärfilmsprocessen där research, dramaturgi och manusarbete ingår. I kursen får du också insikter i medias roll i samhället och dess betydelse för viktiga globala frågor. 

Under januari och februari åker kursen utomlands för att producera dokumentärfilm. Tillbaka på skolan i Skärholmen redigerar grupperna sina filmer och planerar visningar på olika platser i Sverige. Visningsperioden börjar i maj och pågår terminen ut. 

På skolan finns en liten biograf som används för filmvisning. Det finns även ett antal redigeringsrum med den utrustning deltagarna behöver. 

Ibland sker undervisningen i temaform tillsammans med andra kurser på skolan. Det kan vara gemensamma föreläsningar och workshops med teman som demokrati, mänskliga rättigheter och hållbarhet. I början av läsåret anordnas en gemensam friluftsdag för alla på skolan. 

Utlandsstudierna

Under vårterminen reser kursen tillsammans utomlands för att producera dokumentärfilmer. Vi delar upp oss i mindre filmteam och jobbar praktiskt med filmarbete och planering. När det är möjligt genomförs också ett kortare filmprojekt tillsammans med det lokala Röda Korset. Resan ger dig väldigt värdefulla konkreta erfarenheter av hur det är att arbeta med dokumentärfilm. 

I många år har vi rest till Uganda. Förra läsåret, när vi inte kunde resa pga pandemin, arbetade kursen med ett Östersjötema istället och besökte olika platser i Sverige. Innevarande läsår följer vi utvecklingen av pandemin och anpassar resplanerna utifrån hur situationen utvecklar sig. 

Som deltagare bekostar du själv resa och uppehälle. Det finns möjlighet att ta merkostnadslån för detta hos CSN. Röda Korsets försäkring gäller under resan.  

Målsättning med kursen Dokumentär i Världen 

Efter avslutad kurs förväntas du som deltagare: 

 • ha grundläggande kunskap i dokumentärfilmsproduktion 
 • ha kunskap och erfarenhet av projektarbete 
 • kunna använda dokumentärfilm som verktyg i demokratiarbete 
 • ha kunskap i olika globala frågor 
 • ha genomfört en kurs i Första hjälpen vid olycksfall 

Missa inte nästa ansökningsomgång

Lämna en intresseanmälan
Kursansvarig lärare

Lollo Jarnebrink

Hör av dig till mig om du har frågor om kursen

PRAKTISK INFORMATION

 • Kurstid
  Hösttermin: 25 augusti - 21 december 2022 (höstlov)
  Vårtermin: 10 januari - 1 juni 2023 (sportlov, påsklov)
 • Kostnader
  Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
  Du betalar en serviceavgift på 1000 kr per termin som täcker försäkring, licenser och visst material. Kostnader för kurslitteratur och eventuella resor tillkommer. 
 • Ansökan
  Ansökningstid 15 januari - 15 april 2022. Sena ansökningar tas emot i mån av plats.

Antagningsvillkor

Goda kunskaper i engelska.
Inga kunskaper i media krävs men är en merit.
Du bör ha erfarenhet av andra kulturer.
Engagemang i frivilligorganisationer och tidigare studier vid folkhögskola är också en merit.
 

Röda Korsets folkhögskola står för kamera och ljudutrustning till filmteamen (Canon fx100) och redigeringsdatorer utrustade med Premiere 5,5).