Journalistik på schemat

Intervju med Petter Beckman, journalist med fokus på lokalsamhället som jobbar med en medieprofil på allmän kurs på folkhögskolan
Intervju med Petter Beckman, journalist med fokus på lokalsamhället som jobbar med en medieprofil på allmän kurs på folkhögskolan
Publicerad: 27 nov 2023
Lästid: ca

Intervju med journalist och lärare Petter Beckman

Petter! Du har jobbat deltid på Röda Korsets folkhögskola ungefär tre månader nu och vi är så klart intresserade av att höra hur det går och vem du är. Vill du börja med att berätta lite mer om din bakgrund?

"Gärna. Jag har jobbat som journalist sedan 1990-talet, ofta på plats i Skärholmen, Botkyrka och andra förorter med frågor som rör integration, sammanhållning och lokal demokrati ur de boendes perspektiv. Fram till 2018 drev jag den experimentella lokaltidningen Södra Sidan i Skärholmen. Under ett par år var jag lärare i journalistik på Södertörns högskola och nu jobbar jag som reporter på lokaltidningen Mitt i i Liljeholmen".

Wow! Ditt arbete ligger verkligen i linje med hur vi jobbar här på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen. Förorten, demokrati, integration, sammanhållning osv... Hur hamnade du som journalist på folkhögskolan?

"Jag har många gånger genom åren varit inbjuden att gästföreläsa på skolan, om Södra Sidan-tidningen och journalistikens möjligheter att påverka. Vid en sådan föreläsning hösten 2022, där bland annat Sikta mot högskolan var med, kände jag att samspelet med deltagarna var så roligt och givande att jag frågade rektor Ulrika om vi inte kunde skapa en mer ordentlig journalistikkurs så att vi kunde göra det här lite oftare. Ulrika var positiv, vi pratade vidare och i augusti 2023 körde vi i gång".

Vad kul att kunna ta idéer vidare på det konkreta sättet. Vilken roll har du på Röda Korsets folkhögskola?

"Jag har tre lektionstimmar varje fredag som kallas ”Medieprofil med Petter”, där deltagarna på kursen Sikta mot högskolan dels får träna sig i att reflektera kring mediernas roll i våra liv, dels öva på att tänka och jobba journalistiskt kring frågeställningar som intresserar dem. Kursmomentet utgår från folkhögskolans allmänna mål att deltagare ska bli stärkta i sin roll som aktiva medborgare och deltagare i samhällslivet".

Det låter både spännande och viktigt och det är nog inte bara jag som blir nyfiken på ert arbete. Ni har ju jobbat med profilen sedan slutet av augusti, vill du ge några exempel på vad ni har gjort hittills?

"Absolut! Vi har jämfört vilka olika slags nyheter vi konsumerar och hur våra medieval påverkar vår vardag – vilket resulterade i en hel del nya medievanor faktiskt. Vi har också djupdykt i den lokala journalistiken och gjort ett lyckat studiebesök på tidningen Mitt i:s redaktion. Vi har gjort intervjuövningar både på varandra i klassen och på främlingar i Skärholmens centrum på temat ”Platsen jag bor på”. Och nu i dagarna håller vi på att slutföra en större journalistisk undersökning, där deltagarna undersöker egna frågeställningar, som kriminalitet, klimatomställning, psykisk ohälsa och mycket mer. En del av detta kommer ni inom kort att få se på skolans webb!"

Det ser vi verkligen fram emot! Ett imponerande arbete låter det som. Tack för din tid och tack för att vi får ha dig på skolan det här läsåret.

/Christin Ahnmé Ekenryd