Fixa behörighet till högskolan

Vill du få behörighet till universitet eller högskola? Sikta mot högskolan är en allmän kurs som förbereder dig för att gå vidare till högre studier
Vill du få behörighet till universitet eller högskola? Sikta mot högskolan är en allmän kurs som förbereder dig för att gå vidare till högre studier

"När motivationen är låg är det skönt med lärare som tar tag i ens hand och lyfter en"

– tidigare deltagare

Allmän kurs Sikta mot högskolan

Kursen vänder sig till dig som behöver ett år för att bli klar med gymnasiet och skaffa dig grundläggande behörighet för att söka vidare till högre studier på högskola eller universitet. 

Sikta mot högskolan fokuserar på att förbereda dig som deltagare inför högre studier på högskola eller universitet. Förutom ämnesstudier i de kärnämnen som ingår i allmän kurs arbetar kursen aktivt med olika högskoleförberedande övningar. Det kan till exempel vara att skriva, läsa och analysera olika typer av akademiska texter och att öva inför högskoleprovet.

Vi arbetar med att peppa och stärka varje deltagare. Var och en ska känna sig välkommen, delaktig och veta sina styrkor. Nyckeln till studiemotivation är självkänsla. 

Kursinnehåll i Sikta mot högskolan

På Sikta mot högskolan jobbar vi med fördjupade kunskaper inom samhällsfrågor, språk och litteratur. Möjlighet till behörighetsgivande studier i svenska, samhällskunskap, matematik, naturkunskap, religion, historia och engelska (se nedan).

Källkritik och studieteknik är viktiga moment i kursen. Andra högskoleförberedande aktiviteter som ingår är studiebesök på olika universitet, högskolor samt andra relevanta platser (som klassen tillsammans kommer överens om).  

Ibland sker undervisningen i temaform tillsammans med andra kurser på skolan. Det kan vara gemensamma föreläsningar och workshops med teman som demokrati, mänskliga rättigheter och hållbarhet. I början av läsåret anordnas en gemensam friluftsdag för alla kurser på skolan.  

Antagningskrav

För att kunna klara kursen behöver du ha läst minst två år på gymnasium, folkhögskola eller motsvarande. Du måste skicka in dina tidigare betyg och intyg samtidigt med din ansökan för att vi ska kunna behandla din ansökan. När din ansökan kommit in kommer du att bli kallad till en intervju där du också får tillfälle att ställa dina frågor om kursen.  

Du behöver ha en egen dator. Skoldatorer finns att låna under skoltid men studieupplägget kräver att du även har möjlighet att jobba på dator hemifrån ibland.

PRAKTISK INFORMATION

 • Kurstid
  Hösttermin: 26 augusti - 20 december 2024
  Vårtermin: 8 januari - 4 juni 2025
  Höstlov v.44, Sportlov v.9, Påsklov v.16
 • Kostnader
  Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
  Du betalar en serviceavgift på 1000 kr i början av varje termin. Avgiften täcker försäkring, licenser och visst material. Kostnader för kurslitteratur och eventuella resor tillkommer. Information om hur du betalar serviceavgiften hittar du på sidan "för deltagare".
 • Ansökan
  Ansökan öppnar 20 januari 2024. Sista ansökningsdag är 15 april.

Tidigare deltagare berättar

Så här är det att plugga på Sikta

Kursansvarig lärare

Åsa Söderlund Dahl

Hör av dig till mig om du har frågor om kursen!

Behörigheter

På Sikta mot högskolan har du möjlighet att få behörighet i följande ämnen:  

Svenska 1, 2, 3  
Engelska 5, 6  
Matematik 1b eller 2b  
Historia 1a  
Samhällskunskap 1b  
Naturkunskap 1b  och 2
Religion 1a  

Målsättning med kursen Sikta mot högskolan 

Efter avslutad kurs förväntas du som deltagare:  

 • ha uppnått grundläggande behörighet till högskolestudier (minst)  
 • ha en bred kunskap om samhället och världen
 • kunna se skillnad på trovärdig och falsk information
 • uppnått självinsikt och "grit"
 • kunna arbeta tillsammans med andra i grupp  
 • kunna organisera dina studier och ta eget ansvar för inlärning
 • vara förberedd för vidare studier  

 

Nyfiken på andra kurser som kan passa dig?

Här nedan kan du bläddra och hitta information om alla våra allmänna kurser på gymnasienivå. Hör av dig om du är osäker på vilken kurs du ska söka. Vi hjälper dig!

Annat som är bra att veta

Här finns information som är bra att känna till när du vill läsa in gymnasiebehörighet på folkhögskola.