
Kurs i krisberedskap
Kurs i krisberedskap
Distanskurs på 50% för dig som vill kunna möta och förebygga olika typer av kriser i vårt samhälle.
”Jag har gått från tanke till handling vad gäller min egen hemberedskap. Det har blivit mycket mer konkret vad jag kan och bör göra själv”
Skaffa dig ett helhetsgrepp på beredskapsfrågan
Utbildningen ger dig en övergripande förståelse för de kriser världen står inför, så som epidemier, matbrist och värmeböljor. Du får ta del av aktuell forskning, delta i praktiska övningar och möta spännande och relevanta föreläsare. Tillsammans reflekterar vi kring dessa hyperaktuella frågor och hur de drabbar befolkningen på olika sätt, beroende på t ex. klass, genus och geografiska aspekter.
Varför läsa en kurs i krisberedskap?
På alla nivåer i samhället behöver vi träna oss i beredskap för att konsekvenserna av en kris ska kunna hanteras så bra som möjligt. Den här kursen kommer att ge dig konkreta verktyg för krisberedskap på såväl individuell som på kollektiv nivå.
Folkhögskolan är en unik utbildningsform där vi tillsammans hittar och utvecklar lösningar och kunskaper som vi behöver för att bli pålästa och aktiva medborgare. Genom det arbetssättet skapar vi en plats och ett sammanhang där du själv kan hitta din väg till hur du vill arbeta med beredskap i framtiden.
Röda Korset är en kris- och katastroforganisation som i högsta grad berörs av klimatkrisens konsekvenser. Det gör att Röda Korsets folkhögskola har tillgång till en stor kunskapsbas om hur man kan arbeta i olika krissituationer.

Vem kan läsa kursen i krisberedskap?
Kursen vänder sig till dig som vill få en praktisk och teoretisk bas i beredskapsfrågor och hitta din väg till vidare engagemang inom området. Att ha kunskaper om beredskap och krishantering efterfrågas alltmer på arbetsmarknaden oavsett yrkeskategori. Kursen kan ses som en fortbildning för dig som är yrkesverksam eller som ett led i din utbildning om du studerar. Kursen vänder sig även till dig som är frivillig inom Röda Korset och skulle vilja vara med och bygga upp en krisberedskapsgrupp i din krets.
Distansstudier med digitala och fysiska träffar
Kursen går på distans, 50%, och har fyra kursträffar på plats på folkhögskolan i Skärholmen. Däremellan hålls veckovisa digitala träffar på Teams. Alla träffar är obligatoriska och utgör grunden i kursen. Sammanhanget, diskussionerna, att gemensamt möta föreläsare och att göra konkreta övningar ihop är viktiga moment på folkhögskolan och skapar ett djup i lärandet. De digitala träffarna innehåller både föreläsningar och gemensamma arbetsuppgifter och bidrar till att dialogen hålls levande under hela kursen.
Det här läser du på kursen i krisberedskap
I den teoretiska delen fokuserar kursen på forskning om kris och katastrof och vilka konsekvenser de får i människors liv. Vi går igenom dokument som MSB (Myndigheten för skydd- och beredskap), Folkhälsomyndigheten och Röda Korset tagit fram. Vi analyserar hur klimatkrisens effekter drabbar befolkningen på olika sätt, utifrån genus-, klass-, och inte minst nord/syd-dimensionen. Vi läser även specifikt om hur stadsplanering och städers omställning är viktiga redskap i krisförebyggande arbete och tar del av positiva exempel på detta i Sverige och andra länder.
Du får även med dig konkreta redskap för att kunna förbereda dig själv (och din familj) rent praktiskt för olika kriser. För att lättare föreställa oss olika scenarier som vi kan förväntas ställas inför tar vi hjälp av populärkultur i form av filmer eller skönlitteratur.
Kursen är organiserad runt teman och mellan kursträffarna läser du olika texter. Alla deltagare turas om att presentera texter och att aktivt delta i diskussioner kring dem.
På de fysiska träffarna genomförs praktiska moment, som t ex utbildningar i Första hjälpen och Psykologisk första hjälpen.
Mål med kursen i krisberedskap
Efter avslutad kurs förväntas du som deltagare:
- ha fått kunskap om samt kunna diskutera kris och beredskap som teoretiska koncept
- ha fått en bred kunskap om kris- och katastroforganisationers arbete i relation till klimatförändringarna, samt myndigheters dito
- ha en god kännedom om olika typer av beredskapsprojekt på gräsrotsnivå i städer eller på landsbygd
- ha insikt i förändrad folkhälsa utifrån krisperspektivet, lokalt och globalt
FAKTARUTA DISTANSKURS
- Kurstid
Höstterminen: 18 augusti - 19 december 2025 - Omfattning 50%
Fem obligatoriska träffar à två dagar på skolan i Skärholmen, samt digitala träffar varje vecka. Datum för kursträffarna kommer att publiceras inom kort. Du behöver lägga ner i snitt 20 timmar per vecka på kursen. - Kostnader
Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
En serviceavgift på 500 kr täcker försäkring, licenser och visst material. Kostnader för kurslitteratur tillkommer. - Ansökan Ansökningar tas emot så länge det finns platser kvar på kursen.
Kursansvarig lärare
Karin Ekström
Hör av dig till mig om du har frågor om kursen

Vad menar vi med krisberedskap?
De senaste decennierna har vi i Sverige sett djupa kriser och svåra katastrofer utspelas i andra delar av världen. Vi har varit åskådare, och kanske delvis känt, att det inte berör oss. Covid-19 gav oss en känsla för vad det kan innebära att leva i kris. Vissa varor tog slut i affärerna och vi blev begränsade i vårt rörelseutrymme. Trots att krisen på sätt och vis överrumplade oss, så anpassade sig de flesta snabbt till den nya situationen, något som talar för att vi kommer att klara av att möta de värre kriser som väntar oss framöver.
I spåren av klimatförändringarna kommer vi att se hälsorelaterade problem, förändrade förutsättningar för livsmedelsförsörjning, etc. Framför allt kommer vår tillvaro att bli mindre förutsägbar, mer präglad av kris, och vi måste vara beredda att ställa om snabbt vid olika kristillstånd men även bygga långsiktig beredskap.
Den här kursen kommer även att dra nytta av att Röda Korset jobbar med det man kallar social krisberedskap och insatser som görs vid t ex. händelser som skjutningar och sprängningar.


