Handlingskraft mot högre studier

Skaffa dig gymnasiebehörighet samtidigt som du får kunskaper i krisberedskap och hur du kan bidra till ett tryggare samhälle
Skaffa dig gymnasiebehörighet samtidigt som du får kunskaper i krisberedskap och hur du kan bidra till ett tryggare samhälle
Publicerad: 25 sep 2024
Lästid: ca

Handlingskraft mot högre studier - allmän kurs gymnasienivå

Den här kursen vänder sig till dig som behöver ett år för att bli klar med gymnasiet och få grundläggande behörighet för att söka vidare till högre studier på högskola, universitet eller yrkeshögskola.

En trygg studiemiljö hjälper dig att nå dina mål

På Röda Korsets folkhögskola jobbar med sammanhållna grupper för att skapa en trygg studiemiljö. Var och en ska känna sig välkommen, delaktig och veta sina styrkor. Nyckeln till studiemotivation är självkänsla och vi vill med det här studieupplägget stärka varje deltagare att kunna nå sina mål. 

Gymnasiebehörighet och verktyg att agera i civilsamhället

Samtidigt som du jobbar mot att få behörigheter i olika ämnen så fokuserar kursen på handlingskraft, både när det gäller dina egna studier och för samhället i stort.

Under kursen kommer du till exempel att få kunskaper inom krisberedskap för att kunna agera vid olika krissituationer i samhället. Ni kommer även att få testa på att vara volontärer och utveckla frivilligverksamheter inom ramen för kursen. Vi har många kontakter i lokalsamhället och vill tillsammans med dem och er kursdeltagare jobba för ett tryggt och demokratiskt Skärholmen.

Ämnesintegrerade studier med temablock

På kursen Handlingskraft mot högre studier arbetar vi ämnesintegrerat. Det innebär att alla ämnen (förutom matte och engelska) vävs ihop i fyra större temablock under läsåret. I temablocken ingår svenska, samhällskunskap, historia, religion, naturkunskap och psykologi. 

Under läsåret arbetar vi med olika högskoleförberedande övningar. Det innebär till exemple att skriva, läsa och analysera olika typer av akademiska texter och öva inför högskoleprovet. Kursen gör även studiebesök på olika högskolor, universitet och arbetsplatser.

På Röda Korsets folkhögskola jobbar vi för att fördjupa kunskaper om samhällsfrågor och demokrati. Den här kursen ger dig både teoretisk och praktisk kunskap om hur du kan vara en aktiv medborgare.

Vem kan läsa kursen?

För att kunna läsa kursen behöver du ha studerat minst två år på gymnasium, folkhögskola eller motsvarande. Du måste skicka med dina tidigare betyg och intyg för att vi ska kunna behandla din ansökan. När din ansökan kommit in kommer du att bli kallad till en intervju där du också får tillfälle att ställa dina frågor om kursen.

Du behöver ha en egen dator. Skoldatorer finns att låna under skoltid men studieupplägget kräver att du även har möjlighet att jobba på dator hemifrån ibland.

Behörigheter

På kursen har du möjlighet att få grundläggande behörighet i följande ämnen:

Svenska 2, 3 
Engelska 5, 6 
Matematik 1b
Historia 1a 1
Samhällskunskap 1a1
Naturkunskap 1a1
Religion 1

(700p)

Du har också möjlighet att uppnå särskilda behörigheter i:

Matematik 2b
Naturkunskap 1a2 
Naturkunskap 2
Psykologi 1
Samhällskunskap 1a2

Målsättning med kursen Handlingskraft mot högre studier

Efter avslutad kurs förväntas du som deltagare: 

· ha uppnått grundläggande behörighet till högskolestudier (minst)

· kunna arbeta i grupp tillsammans med andra

· kunna organisera dina studier och ta eget ansvar för inlärning

· vara förberedd för vidare studier

· ha en bred kunskap om samhället och världen

· genom träning i aktivt medborgarskap fått handlingskraft och redskap för att påverka samhällsutvecklingen

· fått utbildning i första hjälpen, psykologisk första hjälpen och kunskaper inom krisberedskap för att kunna agera i insatser lokalt för att bidra till trygghet i lokalsamhället.

· fått en inblick i civilsamhällets arbete genom att testa på att vara volontär och utveckla egna verksamheter utifrån kursens profil om krisberedskap.

· ökat din självkännedom för att få verktyg att fatta bra beslut för din framtid

Praktisk information

  • Kurstid
    Vårtermin: 8 januari - 4 juni 2025
    Hösttermin: 25 augusti - 30 november 2025
    Sportlov v.9, Påsklov v.16 Höstlov v.44

  • Kostnader
    Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
    Du betalar en serviceavgift på 1000 kr i början av varje termin. Avgiften täcker försäkring, licenser och visst material. Kostnader för kurslitteratur och eventuella resor tillkommer. Information om hur du betalar serviceavgiften hittar du på sidan "för deltagare".

  • Ansökan
    Sista ansökningsdag 15 november 2024
Kursansvarig lärare

Anna Olsson

Hör av dig till mig om du har frågor om kursen

Vill du veta mer?

Här finns mer information för dig som vill plugga på folkhögskola