Hoppa på gymnasiet igen

Vill du ge gymnasiestudierna en ny chans? Läs in grundläggande behörighet i en trygg och inspirerande miljö på folkhögskola i Skärholmen!
Vill du ge gymnasiestudierna en ny chans? Läs in grundläggande behörighet i en trygg och inspirerande miljö på folkhögskola i Skärholmen!

"Lärarnas och skolans engagemang är fantastiskt"

Allmän kurs Vi i Världen 

Behöver du en lugn miljö för att läsa in gymnasiet? Här får du mycket stöd från lärarna och vi skapar en trygg plats där du klarar dina studier på ett bra sätt. 

Vi i Världen vänder sig till dig som talar och skriver bra svenska. Du läser i 1-2 år beroende på hur mycket du har läst tidigare. Du får fördjupade kunskaper om det svenska samhället och dess roll i världen och möjlighet till behörighetsgivande studier i svenska, svenska som andraspråk, matematik, samhällskunskap, historia, naturkunskap och engelska. 

En allmän kurs med fokus på samhällsfrågor 

Röda Korsets folkhögskola vill ge ett bredare perspektiv på samhället och arbetsmarknaden och uppmuntra till engagemang i samhällsfrågor. 

Kursen fokuserar på individens plats i det lokala och globala samhället. Undervisningen sker i mindre klasser i en trygg miljö och du studerar både individuellt och i grupp. 

Röda Korskunskap på schemat

Kursen Vi i Världen jobbar med en Rödakorsprofil. Du lär dig om Röda Korsets grundprinciper och hur vi jobbar med volontära insatser lokalt i Sverige men också i världen. Du får träna dig på att vara volontär under din studietid men också att utveckla nya verksamheter med stöd av dina lärare.

Temaundervisning och en plats för dig

Ibland sker undervisningen i temaform tillsammans med andra kurser på skolan. Det kan vara gemensamma föreläsningar och workshops med teman som demokrati, mänskliga rättigheter och hållbarhet. I början av läsåret anordnas alltid en gemensam friluftsdag.

På Röda Korsets folkhögskola är det viktigt att alla känner sig välkomna och delaktiga. Vi vill peppa och stärka alla deltagare så att du ska hitta dina styrkor och vägen till din egen studiemotivation och studieteknik.


Behörigheter 

Målet är att du efter kursen ska ha fått behörighet i;  

Svenska 1 och 2 alternativt Svenska som andraspråk 1 och 2  
Matematik 1  
Samhällskunskap 1 
Naturkunskap 1  
Historia 1  
Engelska 5 

Målsättning med kursen Vi i Världen 

Kursen har som mål att arbeta med utåtriktad verksamhet, till exempel kontakter med närsamhället. Som deltagare får du arbeta med samhällsfrågor som rör både svenska och internationella förhållanden. Språkutveckling och delaktighet är en viktig del av lärandet. 

Efter avslutad kurs förväntas du som deltagare: 

 • kunna använda svenska språket i tal och skrift för att uttrycka dina åsikter
 • veta hur man söker information på olika sätt 
 • ha tillräckliga kunskaper om världen och Sverige för att kunna vara aktiv i samhället
 • ha varit delaktig i att forma kursen så att gruppens erfarenheter och intressen tagits till vara
 • ha tillräckliga kunskaper för att kunna gå vidare med dina gymnasiestudier
 • ha fått bättre självförtroende för att kunna påverka ditt eget liv 
 • ha fått kunskaper om Röda Korsets grundprinciper och hur det är att jobba som volontär inom en organisation

PRAKTISK INFORMATION

 • Kurstid
  Hösttermin: 26 augusti - 20 december 2024
  Vårtermin: 8 januari - 4 juni 2025
  Höstlov v.44, Sportlov v.9, Påsklov v.16
 • Kostnader
  Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
  Du betalar en serviceavgift på 1000 kr i början av varje termin. Avgiften täcker försäkring, licenser och visst material. Kostnader för kurslitteratur och eventuella resor tillkommer. Information om hur du betalar serviceavgiften hittar du på sidan "för deltagare".
 • Ansökan
  Ansökan öppnar 20 januari 2024. Sista ansökningsdag är 15 april.

Nyfiken på andra kurser som kan passa dig?

Här nedan kan du bläddra och hitta information om alla våra allmänna kurser på gymnasienivå. Hör av dig om du är osäker på vilken kurs du ska söka. Vi hjälper dig!

Annat som är bra att veta

Här finns information som är bra att känna till när du vill läsa in gymnasiebehörighet på folkhögskola.