”Har fått helt nya perspektiv på ämnet migration"

Behzad som läser kursen Migration och social hållbarhet berättar om sin podcast och hur mycket kursen har betytt för honom!
Behzad som läser kursen Migration och social hållbarhet berättar om sin podcast och hur mycket kursen har betytt för honom!
Publicerad: 25 apr 2024
Lästid: ca

Intervju med en deltagare på kursen Migration och social hållbarhet

Behzad Javadian, som bland annat driver podcasten Swedcast och ett lokalt radioprogram berättar för oss om sina erfarenheter av kursen och hans långa engagemang i integrationsfrågan.

Hur kom det sig att du sökte till kursen Migration och social hållbarhet på Röda Korsets folkhögskola?

”Jag ville kombinera mina gamla erfarenheter som journalist med nya kunskaper i integration och migration för att kunna fortsätta att sprida kunskap om detta på olika sätt i samhället. Min uppfattning är att om man ska kunna integreras i ett samhälle måste man lära känna det nya landet och kulturen så att man kan förstå och så småningom börja engagera sig i samhället till exempel i föreningar, politik osv. Det är så vi skapar demokrati.”

Vad har du fått med dig från kursen Migration och social hållbarhet?

”Jag har fått helt nya perspektiv på ämnet migration. Till exempel visste jag inte mycket om klimatmigration innan jag började på kursen. Kursmaterialet är mycket bra och relevant och jag slukar det alltid med stort intresse. Jag tycker även att vi får konkreta verktyg för att kunna planera vägen framåt. Vilka resurser behöver jag? Vem ska jag kontakta? Vilka artiklar bör jag läsa? Vilka källor är pålitliga? osv. Klassen är verkligen blandad och det blir ofta spännande diskussioner när olika idéer ventileras. Det ger oss vidgade perspektiv.”

Vad har du själv för bakgrund?
”Jag är utbildad journalist och har alltid varit intresserad av integrationsfrågor. Jag har även läst integrationspedagogik som handlar mycket om hur man bemöter och motiverar nyanlända i sitt nya land."

Jag har hört talas om din podcast, vill du säga några avslutande ord om den?
"För att sprida information om hur det fungerar i Norden har jag startat en podd på persiska som heter Swedcast. Podcasten har ca 50 000 downloads och de som lyssnar är främst persisktalande som bor i Sverige, men det finns även lyssnare i hela Europa och USA. I podden pratar jag om allt ifrån lagar och regler, ekonomi och politik till historiska saker, rasism och populärkultur. Ibland har jag besök i podden av olika experter och andra relevanta personer, till exempel har jag haft samtal med en psykolog som är specialist i integrationsfrågor.

En gång i veckan sänder jag även ett program om integration i Göteborgs lokalradio som heter ”Sverige mitt land”. Jag vill underlätta för människor att integreras i sitt nya land och kunna delta i samhället på ett aktivt sätt. Både podden och radioprogrammet är en väg att göra detta på.”

Tack Bezhad för att du tog dig tid och berättade allt detta för oss! Vilket fint arbete du gör och vad roligt att kursen har passat dig så bra.

/Christin Ahnmé Ekenryd

"Kursmaterialet är mycket bra och relevant och jag slukar det alltid med stort intresse"

Vill du också få fördjupade kunskaper med en distanskurs?

De här två distanskurserna på 50% har vi på Röda Korsets folkhögskola och antagningsarbetet för nästa läsår är i full gång. Klicka på bilden nedan för att läsa mer och ansöka!