Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Genus & mänskliga rättigheter

Sugen på praktisk feminism och att göra skillnad tillsammans med andra? Ettårig heltidskurs för dig som vill jobba med feminism, genus och mänskliga rättigheter på riktigt.
Sugen på praktisk feminism och att göra skillnad tillsammans med andra? Ettårig heltidskurs för dig som vill jobba med feminism, genus och mänskliga rättigheter på riktigt.

"Otroligt viktiga och intressanta diskussioner och föreläsningar"

– tidigare deltagare

För dig som är intresserad av genusfrågor, feminism och frihet från diskriminering 


Genus och mänskliga rättigheter på Röda Korsets folkhögskola är en kurs för dig som vill veta mer om normkritiska perspektiv och intersektionalitet. Kursen ger dig verktyg för att mobilisera och verka för ett jämställt samhälle och förbereder dig för att arbeta som kommunikatör med dessa frågor. I kursen ingår antingen en två månaders studieresa utomlands eller sex veckors praktik på en organisation eller myndighet i Sverige.   

Det här läser du på kursen Genus och mänskliga rättigheter

Kursen går igenom kvinnorörelsen historiskt och globalt ur ett genusperspektiv. Hur ser kvinnors livsvillkor ut ur ett nationellt och internationellt perspektiv? Vilka sociala rörelser har drivit på jämställdhetsarbetet? Hur ser den feministiska rörelsen ut idag? 

Vi arbetar med olika teman såsom Makt och media, Genushistoria  och HBTQ+. Vi arbetar också med olika perspektiv, tex; Vilka frågor är viktiga i Skärholmen med omnejd? Vilka strukturer ingår vi själva i? Hur styr media bilden av de som lever i förorten? Varför är sexualundervisningen i grundskolan inte tillräcklig?  Hur kan vi skapa en inkluderande feminism? 

Under kursen arbetar vi med olika verktyg för att kunna påverka och föra ut ett budskap. Du får arbeta med bland annat podd, sociala medier och workshop. Skolan har en egen poddstudio som vi kommer att arbeta i. Du behöver inte kunna poddskapande men det är bra om du har ett intresse för poddar. 

Teman sker i tillsammans med andra kurser på skolan. Det kan vara gemensamma föreläsningar och workshops om demokrati, mänskliga rättigheter och hållbarhet. I början av läsåret anordnas en gemensam friluftsdag för alla kurser på skolan.

Utlandsvistelse eller praktik 

Beroende på hur Coronapandemin utvecklar sig reser kursen utomlands under vårterminen. Du kommer då att genomföra en fördjupande studie om livsvillkoren ur ett genusperspektiv. Deltagarna arbetar i grupp och väljer tillsammans fördjupningsområde. Resultatet av fördjupningsarbetet används till att mobilisera och arbeta för en feministisk framtid.   

Alternativ till studieresa gör du som deltagare praktik på en organisation eller myndighet. Under pandemin gjorde alla deltagare praktik då vi inte kunde resa. Det var väldigt givande och ledde även till jobb för några av deltagarna.  

Deltagarna bekostar själva resa och uppehälle. Det finns möjlighet att ta merkostnadslån för detta hos CSN. Röda Korsets försäkring gäller under resan.

Missa inte nästa ansökningsomgång

Lämna en intresseanmälan
Kursansvarig lärare

Pija Johanson

Hör av dig till mig om du har frågor om kursen

PRAKTISK INFORMATION

 • Kurstid
  Hösttermin: 25 augusti - 21 december 2022 (höstlov)
  Vårtermin: 10 januari - 1 juni 2023 (sportlov, påsklov)
 • Kostnader
  Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
  Du betalar en serviceavgift på 1000 kr per termin som täcker försäkring, licenser och visst material. Kostnader för kurslitteratur och eventuella resor tillkommer. 
 • Ansökan
  Ansökningstid 15 januari - 15 april 2022. Sena ansökningar tas emot i mån av plats.

Målsättning med kursen Genus och mänskliga rättigheter 

Efter avslutad kurs förväntas du som deltagare: 

 • ha blivit mer medveten om din egen position i olika samhällsstrukturer och hur du kan agera för att vara en del av förändringsprocesser
 • kunna använda olika kommunikationsmetoder för att mobilisera och opinionsbilda för jämställdhet
 • ha fått grundläggande kunskap om diskriminering utifrån ett genusperspektiv
 • ha grundläggande kunskap om mänskliga rättigheter och särskilt om CEDAW (FNs kvinnokonvention)
 • fått grundläggande kunskap om den feministiska rörelsens framväxt
 • ha kunskap om hur relevant information inhämtas för att skapa en workshop/föreläsning
 • aktivt ha skapat och deltagit i utåtriktat informationsarbete genom att hålla en workshop/föreläsning eller utställning
 • aktivt deltagit i volontärarbete inom Röda Korset eller annan icke-statlig organisation