Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Kurs genus & mänskliga rättigheter

För dig som är intresserad av genusfrågor, feminism, frihet från diskriminering och att skapa poddar eller en kort film. Välkommen att söka till vår ettåriga kurs på heltid.
För dig som är intresserad av genusfrågor, feminism, frihet från diskriminering och att skapa poddar eller en kort film. Välkommen att söka till vår ettåriga kurs på heltid.

”Det är ok att vara rädd, men låt det inte stoppa dig”

– deltagare

För dig som är intresserad av genusfrågor, feminism och frihet från diskriminering 

Genus och mänskliga rättigheter på Röda Korsets folkhögskola är en kurs för dig som vill veta mer om normkritiska perspektiv och intersektionalitet. Kursen ger dig verktyg för att mobilisera och verka för ett jämställt samhälle och förbereder dig för att arbeta som kommunikatör med dessa frågor.

Till exempel får du lära dig grunderna i redigeringsprogram för ljud och lära dig att spela in, redigera och producera poddar. Du kommer även att få lära dig grunderna i filmskapande.

I början av kursen kommer du att få en tredagars filmkurs tillsammans med Dokumentärfilmskursen.

Det här läser du på kursen Genus och mänskliga rättigheter

Kursen går igenom kvinnorörelsen historiskt och globalt ur ett genusperspektiv. Hur ser kvinnors livsvillkor ut ur ett nationellt och internationellt perspektiv? Vilka sociala rörelser har drivit på jämställdhetsarbetet? Hur ser den feministiska rörelsen ut idag?

Vi arbetar med olika teman såsom Genushistoria, minoritetsstress och HBTQ+. Detta varvar vi med tekniska grundkunskaper i podd och film.

Vi arbetar också med olika perspektiv, tex; Vilka frågor är viktiga i Skärholmen med omnejd? Vilka strukturer ingår vi själva i? Hur styr mediabilden hur vi uppfattar förorten? Varför är sexualundervisningen i grundskolan inte tillräcklig? Hur kan vi skapa en inkluderande feminism och hur kan vi få syn och arbeta med toxisk maskulinitet?

Under kursen arbetar vi med olika verktyg för att kunna påverka och föra ut ett budskap. Du får arbeta med bland annat podd, film och workshop. Skolan har en egen poddstudio som vi kommer att arbeta i. Du behöver inte kunna poddskapande men det är bra om du har ett intresse för poddar och en egen dator.

Teman sker i tillsammans med andra kurser på skolan. Det kan vara gemensamma föreläsningar och workshops om demokrati, mänskliga rättigheter och hållbarhet. I början av läsåret anordnas en gemensam friluftsdag för alla kurser på skolan.

Utlandsvistelse eller praktik 

Under vårterminen kommer kursen att göra en kortare reportageresa. Du kommer då att genomföra en fördjupande studie om livsvillkoren ur ett genusperspektiv. Du arbetar i grupp och väljer tillsammans med dina kurskamrater ett fördjupningsområde. Resultatet av fördjupningsarbetet används till att mobilisera och arbeta för en feministisk framtid.

Alternativ till studieresa gör du som deltagare praktik på en organisation eller myndighet. Under pandemin gjorde alla deltagare praktik då vi inte kunde resa. Det var väldigt givande och ledde även till jobb för några av deltagarna.

Deltagarna bekostar själva resa och uppehälle. Det finns möjlighet att ta merkostnadslån för detta hos CSN. Röda Korsets försäkring gäller under resan.

Kursansvarig lärare

Pija Johanson

Hör av dig till mig om du har frågor om kursen

PRAKTISK INFORMATION

 • Heltidsstudier
  Hösttermin: 25 augusti - 21 december 2022 (höstlov)
  Vårtermin: 10 januari - 1 juni 2023 (sportlov, påsklov)
 • Kostnader
  Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
  En serviceavgift på 1000 kr per termin täcker försäkring, licenser och visst material. Kostnader för kurslitteratur och eventuella resor tillkommer. 
 • Ansökan
  Ansökningstid 15 januari - 15 maj 2022. Sena ansökningar tas emot i mån av plats.

Målsättning med kursen Genus och mänskliga rättigheter

Efter avslutad kurs förväntas du som deltagare:

 • ha blivit mer medveten om din egen position i olika samhällsstrukturer och hur du kan agera för att vara en del av förändringsprocesser
 • kunna använda olika kommunikationsmetoder för att mobilisera och opinionsbilda för jämställdhet
 • ha fått grundläggande kunskap om diskriminering utifrån ett genusperspektiv
 • ha grundläggande kunskap om mänskliga rättigheter
 • fått grundläggande kunskap om den feministiska rörelsens framväxt
 • ha kunskap om hur relevant information inhämtas för att skapa en workshop/föreläsning
 • aktivt ha skapat och deltagit i utåtriktat informationsarbete genom att hålla en workshop/föreläsning eller utställning

Lyssna på en av kursens poddar

Här kan du lyssna på en podd från förra årets kurs. Podden heter "Den duktiga flickan" - lyssna och fundera på vad du tycker om ämnet!

Alla våra profilkurser

Här nedan kan du bläddra och hitta information om alla profilkurser på Röda Korsets folkhögskola. Hör av dig om du är osäker på vilken kurs du vill söka. Vi guidar dig gärna.

Annat som är bra att veta

Här finns information som är bra att känna till när du pluggar på folkhögskola