Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Naturvetenskapligt basår

Få behörighet i naturvetenskapliga ämnen. Läs in det naturvetenskapliga basåret under tre terminer så att du kan nå dina mål!
Få behörighet i naturvetenskapliga ämnen. Läs in det naturvetenskapliga basåret under tre terminer så att du kan nå dina mål!

"Det bästa jag har gjort! Läser till läkare idag."

– tidigare deltagare

Vill du bli läkare? Ingenjör? Fördjupa dig i naturvetenskapliga ämnen?

Det naturvetenskapliga basåret med inriktning hållbar utveckling är en högskoleförberedande allmän kurs som riktar sig till dig som är har läst minst två år på gymnasiet och vill skaffa dig särskild behörighet som motsvarar naturvetenskapligt program. Efter kursen kan du söka vidare till högre studier på högskola och universitet.  

Vår ambition med kursen är att ge dig verktyg för att utveckla din förmåga att studera naturvetenskapliga ämnen som varar för livet, inte bara de behörigheter du behöver. 

Kursens innehåll 

Du läser Matematik 3c+4, Fysik 1a+2, Biologi 1+2 och Kemi 1+2 med särskilt fokus på hållbar utveckling.

Kursen har ett naturvetenskapligt arbetssätt med målsättningen att ge dig stabila grundkunskaper i de naturvetenskapliga ämnena. Naturvetenskapen undersöker förutsättningarna för att människor och andra organismer ska kunna finnas till. Kursen fördjupar sig i biologins betydelse för individ och samhälle, till exempel hur vårt sätt att leva påverkar hälsa, levnadsförhållanden och en hållbar utveckling. I ämnet fysik får du en ökad förståelse för fysikens betydelse för individ och samhälle inom teknik, medicin och hållbar utveckling. Kemin ger dig insyn i kemins betydelse för individ och samhälle, till exempel när det gäller klimat och miljö, människokroppen och utveckling av nya läkemedel. Matematiken studeras i direkt anslutning till naturvetenskapliga tillämpningar för att sätta ämnet i ett sammanhang och bättre förstå begrepp och abstrakta modeller. 

Det naturvetenskapliga basåret varvar teoretiska studier med praktiska laborationer och studiebesök. Ibland deltar kursen i projekt tillsammans med andra kurser på skolan, till exempel stadsodling kopplat till biologi.  

På Röda Korsets folkhögskola förekommer en del gemensamma föreläsningar och workshops under läsåret med teman som demokrati, mänskliga rättigheter och hållbarhet. I början av terminen anordnas en gemensam friluftsdag för alla kurser på skolan.  

Vi arbetar med att peppa och stärka varje deltagare. Var och en ska känna sig välkommen, delaktig och veta sina styrkor. Genom att lära känna dina styrkor och svagheter lägger du grunden till din studiemotivation och hittar en bra studieteknik. 

PRAKTISK INFORMATION

 • Kurstid
  Kursen är tre terminer. Aktuell kurs avslutas 30/11 2022.
 • Kostnader
  Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
  Du betalar en serviceavgift på 1000 kr per termin som täcker försäkring, licenser och visst material. Kostnader för kurslitteratur och eventuella resor tillkommer. 

Antagningskrav

Minst två års studier på gymnasium, folkhögskola eller motsvarande. Du måste ha uppnått behörighet i Ma2 vid kursens början.

Dokument från tidigare studier ska laddas upp tillsammans med ansökan. 

Målsättning med kursen 

Efter avslutad kurs förväntas du som deltagare: 

 • ha uppnått goda studieresultat och fått behörighet i Biologi 1 och 2, Fysik 1a och 2, Kemi 1 och 2 samt Matematik 3c och 4 
 • vara behörig att söka vidare till önskad utbildning på högskola och universitet 
 • känna till naturvetenskapliga teorier och metoder inom flera områden som teknik, medicin, miljö och samhälle 
 • fått träning i att tolka och granska naturvetenskapliga resultat 
 • känna till aktuell naturvetenskaplig forskning och de etiska diskussioner som naturvetenskapliga framsteg tvingar fram 
 • förstå hur de olika ämnena samverkar i strävan efter ett hållbart samhälle. 

Behörigheter: 

På Naturvetenskapligt basår kan du få särskild behörighet i: 

 • Matematik 3c och 4 
 • Fysik 1a och 2
 • Biologi 1 och 2
 • Kemi 1 och 2 (särskilt fokus på hållbarhet)

Bra att tänka på

Vi rekommenderar dig att repetera kursinnehållet i Matematik 1 och 2 så att du är väl förberedd för att studera på basåret. 

Du förväntas köpa den kurslitteratur som behövs för kursen. Ibland tillkommer även utgifter för studiebesök och dylikt. Räkna med att hemstudier utöver arbetet i skolan är nödvändigt för att klara av studierna. 

Kursansvarig lärare

Daniel Johnson

Hör av dig till mig om du har frågor om kursen

Nyfiken på andra kurser som kan passa dig?

Här nedan kan du bläddra och hitta information om alla våra allmänna kurser på gymnasienivå. Hör av dig om du är osäker på vilken kurs du ska söka. Vi hjälper dig!

Annat som är bra att veta

Här finns information som är bra att känna till när du vill läsa in gymnasiebehörighet på folkhögskola.