
Allmän kurs på distans
”Tiden på folkhögskolan har varit en av de bästa i mitt liv, en chans att utvecklas som individ samtidigt som jag får behörighet. Jag har gått från en vilsen tjej med dålig självkänsla som hoppat av flera utbildningar, till en driven tjej som snart ska söka in på min drömutbildning på högskolan, något jag trodde var omöjligt. Här känner man sig delaktig, förstådd och hörd, alla lärare samt ledning finns alltid där för en när man behöver dom. Studierna är självständiga, men man är aldrig ensam. Här når man sina mål, här får man hjälp & här kan man lägga upp studierna på ett sätt som funkar för en själv!” - Josefine
Allmän kurs distans
Behöver du plugga klart din gymnasieutbildning och vill studera hemifrån? På allmän kurs distans kan du skaffa dig grundläggande behörighet för att studera på högskola eller yrkeshögskola. Dina tidigare erfarenheter avgör om du behöver läsa ett eller två år.
Studera hemifrån kombinerat med fysiska träffar
Den mesta tiden på kursen studerar du hemifrån på tider som passar dig. Dina lärare kommer att skicka instruktioner och inlämningsuppgifter via vår digitala plattform Microsoft Teams. Vid tre tillfällen under året fysiska kursträffar på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen. Träffarna kommer att hjälpa dig att få en bra struktur på dina studier och fördjupa dina kunskaper genom gemensamma diskussioner och uppgifter. Dessutom lär du känna dina lärare och dina kurskamrater lite bättre.
Vi planerar även in 1-2 digitala träffar under året i varje ämne du läser.
Du får en individuell studieplan utifrån dina behov för att uppnå behörighet till högskola eller yrkeshögskola.
Kursen är upplagd med temastudier som ger en bred allmänbildning och gör att dina nya och gamla kunskaper sätts i ett sammanhang. Vi fördjupar oss i olika samhällsfrågor och undersöker dessa utifrån globala och lokala perspektiv och historiska och nutidsaktuella vinklingar.
Behörigheter och omfattning på allmän kurs distans
Du kan läsa alla ämnen du behöver för att skaffa dig grundläggande gymnasiebehörighet till högskola eller yrkeshögskola. Hos Sveriges folkhögskolor kan du läsa mer om vilka ämnen som ingår i allmän behörighet (länken öppnas i nytt fönster).
Du kan också läsa in särskild behörighet i matematik (Ma2) och naturkunskap (Na2).
Beroende på hur många gymnasiepoäng du har sedan tidigare kommer du att behöva studera ett eller två år. För att uppnå grundläggande behörighet behöver du både ha ämnesbehörigheterna och det som kallas för omfattning. Det betyder att dina studier ska motsvara tre års heltidsstudier på gymnasienivå. Hos oss kan du inte läsa kortare tid än ett år. Läs gärna mer om behörigheter och omdömen.
Antagningskrav
- Du måste ha minst ett års studier med 800 godkända gymnasiepoäng ELLER minst två års arbetslivserfarenhet som kan styrkas med arbetsgivarintyg. För att vi ska kunna behandla din ansökan är det viktigt att du skickar in alla betyg och intyg som behövs samtidigt som du gör ansökan.
- Du behöver ha god datorvana och kunna hantera vår lärplattform Teams, eftersom du lämnar in uppgifter digitalt och kommunicerar med lärare och kurskamrater utan teknisk support.
- Du behöver ha daglig tillgång till internet och en dator med webbkamera och inbyggd mikrofon, alternativt headset.
- Kursen kräver god självdisciplin eftersom det i hög grad är du själv som organiserar dina studier.
- Goda kunskaper i svenska krävs för att kunna följa kursen då utbildningen bygger på skriftliga instruktioner och uppgifter.
DISTANSKURS 100%
- Kurstid
Hösttermin: 24 augusti - 20 december 2023
Vårtermin: 9 januari - 31 maj 2024
Kursen har tre fysiska träffar på skolan som är obligatoriska att vara med på. Datum för träffarna är: 31/8-1/9, 16-17/11, 7-8/3 (alla träffar är förlagda till torsdag-fredag. Torsdagarna är obligatoriska på skolan, fredagarna kan man välja att delta digitalt. - Kostnader
Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
Du betalar en serviceavgift på 1000 kr i början av varje termin. Avgiften täcker försäkring, licenser till Microsoft Office och visst material. Kostnader för kurslitteratur samt resor till kursträffarna tillkommer. - Kurslitteratur
Vi använder främst digitala läromedel och du bör räkna med att de kostar ca 300 kr/ämne. - Ansökan
Ansökan öppnar 20 januari. Sista ansökningsdag är 15 april. Sena ansökningar tas emot i mån av plats. Vi behandlar ansökningarna i den ordning de kommer till oss.
– Tidigare deltagare"Studierna kändes relevanta och gemenskapen var stor trots distansen"
Nyfiken på andra kurser som kan passa dig?
Här nedan kan du bläddra och hitta information om alla våra allmänna kurser på gymnasienivå. Hör av dig om du är osäker på vilken kurs du ska söka. Vi hjälper dig!
Annat som är bra att veta
Här finns information som är bra att känna till när du vill läsa in gymnasiebehörighet på folkhögskola.