Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Allmän kurs på distans

Vill du få en ny chans att fixa gymnasiet? Gillar du att plugga hemifrån och har 1-2 år kvar för att uppnå gymnasiebehörighet? På distanskursen får du bra struktur och stöttning från lärare.
Vill du få en ny chans att fixa gymnasiet? Gillar du att plugga hemifrån och har 1-2 år kvar för att uppnå gymnasiebehörighet? På distanskursen får du bra struktur och stöttning från lärare.
En glad tjej i jeansjacka, glasögon och grå hoodie skaffar sig gymnasiebehörighet på en distanskurs på heltid på Röda Korsets folkhögskola. Blå bakgrund och halvkropp.
Deltagare berättar
"Jag är jättenöjd med den här kursen"

Jag gick den här kursen förra läsåret och är jättenöjd. Det blev faktiskt en bra gemenskap i klassen fastän undervisningen var på distans. Vi peppade varandra och hade givande "chatt-diskussioner" via Teams. Lärarna var toppen och det fanns mycket utrymme att få visa sina kunskaper. För mig var det viktigt att få lära mig att man inte ska ge upp.

Allmän kurs distans

Har du en ofullständig gymnasieutbildning och vill studera hemifrån? På allmän kurs distans kan du skaffa dig grundläggande behörighet för att studer på högskola eller yrkeshögskola. Hur många år du behöver studera avgörs av dina tidigare studier och arbetslivserfarenhet. 

Så här fungerar distanskursen 

Du studerar hemifrån med hjälp av dator och internet och interagerar med andra deltagare samt lärare genom vår digitala plattform Microsoft Teams. Såväl instruktioner från lärare som dina studieuppgifter sker huvudsakligen i form av skriftliga instruktioner och inlämningar, vilket kräver goda kunskaper i svenska språket. 

Kursen utgår ifrån temastudier som ger en bred allmänbildning och gör att dina nya och gamla kunskaper sätts i ett sammanhang. Vi fördjupar oss i olika samhällsfrågor och undersöker dessa utifrån globala och lokala perspektiv och med historiska och nutidsaktuella vinklingar.

De ämnen du läser är engelska, matematik, naturkunskap, religion samt svenska 1, 2 eller 3 utifrån dina behov och förutsättningar.  

Antagningskrav

 • Du måste ha minst ett års studier med 800 godkända gymnasiepoäng ELLER minst ett års arbetslivserfarenhet som kan stärkas med ett arbetsgivarintyg. Betyg och intyg ska skickas  med din ansökan för att vi ska kunna behandla den. 
 • Du behöver ha god datorvana och kunna hantera vår lärplattform, lämna in uppgifter digitalt och kommunicera med lärare och kurskamrater utan teknisk support.  
 • Du behöver daglig tillgång till internet och en dator med webbkamera och inbyggd mikrofon, alternativt headset. 
 • Kursen kräver god självdisciplin eftersom det i hög grad är du själv som organiserar dina studier. 
 • Goda kunskaper i svenska för att kunna följa kursen då utbildningen bygger på skriftliga instruktioner och uppgifter.  

Missa inte nästa ansökningsomgång

Lämna en intresseanmälan

PRAKTISK INFORMATION

 • Kurstid
  Hösttermin: 25 augusti - 21 december 2022 (höstlov)
  Vårtermin: 10 januari - 1 juni 2023 (sportlov, påsklov)
 • Kostnader
  Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
  Du betalar en serviceavgift på 1000 kr per termin som täcker försäkring, licenser och visst material. Kostnader för kurslitteratur och eventuella resor tillkommer. 
 • Ansökan
  Ansökningstid 15 januari - 15 april 2022. Sena ansökningar tas emot i mån av plats.
Kursansvarig lärare

Anna Sandqvist

Skicka dina frågor till någon av oss!

Kursansvarig lärare

Anna Bogmer

Skicka dina frågor till någon av oss!

"Studierna kändes relevanta och gemenskapen var stor trots distansen"

– Tidigare deltagare

Nyfiken på andra kurser som kan passa dig?

Här nedan kan du bläddra och hitta information om alla våra allmänna kurser på gymnasienivå. Hör av dig om du är osäker på vilken kurs du ska söka. Vi hjälper dig!

 

Annat som är bra att veta

Här finns information som är bra att känna till när du vill läsa in gymnasiebehörighet på folkhögskola.