Mer svenska efter SFI

Vill du lära dig mer svenska för att kunna söka jobb eller studera vidare? Läs kursen "Aktiv i Sverige" på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen.
Vill du lära dig mer svenska för att kunna söka jobb eller studera vidare? Läs kursen "Aktiv i Sverige" på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen.

Bli bättre på svenska på allmän kurs grundnivå

På grundkursen Aktiv i Sverige läser du svenska, samhällskunskap, matematik och grundläggande datakunskap. 

Vi gör studiebesök på olika platser i Stockholmsområdet för att lära känna det svenska samhället. På kursen får du användbar information om arbetslivet. På vårterminen får du möjlighet att praktisera några veckor på en arbetsplats.

Du studerar i en liten grupp. Det gör att vi har en trygg miljö. Du lär dig mycket i samtalet med dina kurskamrater och lärare. Ibland arbetar vi med teman tillsammans med andra kurser på skolan.

Du läser kursen i ett eller två år beroende på hur mycket du har läst tidigare.

Mål med kursen

Efter avslutad kurs förväntas du som deltagare:

 • kunna uttrycka dig på svenska i tal och skrift för att kunna klara olika situationer i vardagen, till exempel på en arbetsplats eller läkarbesök
 • kunna läsa och förstå texter av olika slag
 • ha mod att påverka din egen situation och stå på egna ben
 • ha de grundläggande kunskaper som krävs för att kunna söka arbete eller studera vidare på gymnasienivå
 • känna till Sveriges styrelseskick och valsystem, rättsväsende samt vilka rättigheter och skyldigheter du har som medborgare

Röda Korsets folkhögskola vill ge ett brett perspektiv på samhället och arbetsmarknaden. Genom kursen kommer du att kunna hitta sätt att engagera dig i samhällsfrågor. Skolan arbetar för att stärka dig som deltagare i att våga hävda din personlighet och uppskatta dina tidigare erfarenheter.

PRAKTISK INFORMATION

 • Kurstid
  Hösttermin: 25 augusti - 21 december 2022 (höstlov)
  Vårtermin: 10 januari - 1 juni 2023 (sportlov, påsklov)
 • Kostnader
  Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
  Du betalar en serviceavgift på 1000 kr i början av varje termin. Avgiften täcker försäkring, licenser och visst material. Kostnader för kurslitteratur och eventuella resor tillkommer. Information om hur du betalar serviceavgiften hittar du på sidan "för deltagare".
 • Ansökan
  Ansökan är öppen så länge det finns platser och reservplatser kvar.
Kursansvarig lärare

Samad Kader

Hör av dig till mig om du har frågor om kursen

Deltagare berättar

Hör vad några av förra årets deltagare säger om kursen

Andra kurser som kan passa dig

Här hittar du information om två andra kurser på Röda Korsets folkhögskola som kan intressera dig. Hör av dig om du är osäker på vilken kurs du vill söka. Vi hjälper gärna till!

En kvinnlig och en manlig kursdeltagare som sitter vid en dator och samarbetar kring en uppgift på grundkurs med fokus vård och omsorg. Väggen bakom dem är klarröd och de ser intresserade ut.
Grundkurs fokus vård & omsorg
Intresserad av jobb inom vården och har SFI D?

Vill du arbeta inom äldrevård eller hemtjänsten? I den här grundkursen ingår 10 veckors praktik som förbättrar dina chanser att få jobb. Du lär dig om vård och omsorg samtidigt som du förbättrar din svenska.

Grundkurs med fokus vård & omsorg
Två kursdeltagare i ett klassrum på Röda Korsets folkhögskola.
Vi i Samhället
För dig som redan är klar med grundskolan

Börja gymnasiet i lugn takt på vår allmänna kurs Vi i Samhället. Kursen vänder sig till dig som inte tidigare läst på gymnasienivå. Vi läser i lugn takt med färre ämnen och fokus på svenska för att lägga en bra grund för fortsatta gymnasiestudier.

Vi i Samhället

Vill du veta mer?

Här finns mer information för dig som vill plugga på folkhögskola