Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Mer svenska efter SFI

Vill du lära dig mer svenska för att kunna söka jobb eller studera vidare? Läs kursen "Aktiv i Sverige" på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen.
Vill du lära dig mer svenska för att kunna söka jobb eller studera vidare? Läs kursen "Aktiv i Sverige" på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen.

Det här läser du på allmän kurs på grundnivå

På grundkursen Aktiv i Sverige läser du svenska, samhällskunskap, matematik och grundläggande datakunskap. 

Vi gör studiebesök på olika platser i Stockholmsområdet för att lära känna det svenska samhället. På kursen får du användbar information om arbetslivet. På vårterminen får du möjlighet att praktisera några veckor på en arbetsplats.

Du studerar i en liten grupp. Det gör att vi har en trygg miljö. Du lär dig mycket i samtalet med dina kurskamrater och lärare. Ibland arbetar vi med teman tillsammans med andra kurser på skolan.

Du läser kursen i ett eller två år beroende på hur mycket du har läst tidigare.

Mål med kursen

Efter avslutad kurs förväntas du som deltagare:

 • kunna uttrycka dig på svenska i tal och skrift för att kunna klara olika situationer i vardagen, till exempel på en arbetsplats eller läkarbesök
 • kunna läsa och förstå texter av olika slag
 • ha mod att påverka din egen situation och stå på egna ben
 • ha de grundläggande kunskaper som krävs för att kunna söka arbete eller studera vidare på gymnasienivå
 • känna till Sveriges styrelseskick och valsystem, rättsväsende samt vilka rättigheter och skyldigheter du har som medborgare

Röda Korsets folkhögskola vill ge ett brett perspektiv på samhället och arbetsmarknaden. Genom kursen kommer du att kunna hitta sätt att engagera dig i samhällsfrågor. Skolan arbetar för att stärka dig som deltagare i att våga hävda din personlighet och uppskatta dina tidigare erfarenheter.

Missa inte nästa ansökningsomgång

Lämna en intresseanmälan

PRAKTISK INFORMATION

 • Kurstid
  Hösttermin: 25 augusti - 21 december 2022 (höstlov)
  Vårtermin: 10 januari - 1 juni 2023 (sportlov, påsklov)
 • Kostnader
  Kursen är kostnadsfri och du kan ansöka om studiemedel via CSN.
  Du betalar en serviceavgift på 1000 kr per termin som täcker försäkring, licenser och visst material. Kostnader för kurslitteratur och eventuella resor tillkommer. 
 • Ansökan
  Ansökningstid 15 januari - 15 april 2022. Sena ansökningar tas emot i mån av plats.
Kursansvarig lärare

Samad Kader

Hör av dig till mig om du har frågor om kursen

Deltagare berättar

Hör vad några av förra årets deltagare säger om kursen

Andra kurser som kan passa dig

Här hittar du information om två andra kurser på Röda Korsets folkhögskola som kan intressera dig. Hör av dig om du är osäker på vilken kurs du vill söka. Vi hjälper gärna till!